Als uitvaartleider ben je ook ondernemer, da’s vaak een vergeten kant van dit bijzondere vak. Omdat ik ervoor kies om altijd zelf het door een familie gewenste aantal uren in mijn begeleiding te steken, heb in de afgelopen jaren keuzes moeten maken. Voorop staat dat ik al mijn energie wil steken in het persoonlijk en vaak intensieve contact dat ik met de familie heb. Om de persoonlijke uitvaarten vorm te geven, kost het ook veel inzet om steeds op zoek te zijn naar de best passende setting die zo goed bij een overledene en zijn directe omgeving zou kunnen passen. Het zoeken naar locaties, het inrichten daarvan, het willen weergeven van bijzondere facetten uit het leven  van de overledene…het kost bijzonder veel tijd. Toch wil ik geen concessies doen uit oogpunt van efficiëntie of gemak…..het zou het persoonlijke contact dat ik in de moeilijke tijd rondom een uitvaart heb met de directe familie wellicht beperken.

De keuze die ik heb gemaakt is om intensief samen te werken met styliste Ineke Clark. Ze is een meester in het omtoveren van kille afstandelijke ruimtes tot een warme en sfeervolle setting. Zij zorgt voor die bijzondere ‘sfeer en beleving’ die zo troostend kan zijn als het allemaal zo kil is van binnen…

Sinds kort werk ik ook samen met Matthijs en John van ViRo Hospitality. Zij ondersteunen mij niet alleen geweldig als het gaat om catering maar ook in hospitality in de meest brede zin van het woord.  Hoe belangrijk is het immers niet dat dat kopje bouillon of die cappucino je met zorg en aandacht aangeboden wordt?

Met z’n vieren vormen we inmiddels een hecht team en weten we feilloos wat we aan elkaar hebben in de hectische tijd die de voorbereiding van een echt persoonlijke uitvaart vraagt. Veelal vergroten we het team als daar de noodzaak toe is. We serveren ook dat warme kopje koffie in de rij met wachtende mensen, gewoon omdat ik goed wil zijn voor iedereen die betrokken is bij het afscheid waar we bij betrokken mogen zijn.

Samen met Pieter die me op de achtergrond in praktisch opzicht, maar ook mentaal ondersteunt, heb ik het gevoel een steen te willen verleggen in uitvaartland. Niet omdat ik ‘groot en aanwezig’ wil zijn, veel meer omdat ik hoor, zie en voel dat het ‘goed doet’ wat we doen…

Wat prijs ik me gelukkig dat ik op deze manier het zo waardevolle werk van een uitvaartleider op een zo persoonlijke wijze kan blijven doen zonder concessies te doen aan het intensieve contact en de aandacht die ik aan de familie wil schenken…. en wat ben ik blij dat zoveel mensen me inmiddels laten weten dat het ‘een verschil maakt’…dat is waarom ik eraan begonnen ben…