Begraven anno nu, hoe gaat dat?

Stel je wilt zelf (ooit) begraven worden of degene voor wie jij het regelt wil dat, weet je dan hoe dat in zijn werk gaat? Dat iedere begraafplaats verschillende graven hebben en dat je anno nu ook ‘in de natuur’ kunt begraven waardoor je je naasten niet meer ‘belast’ met de zorg voor het graf als zij dat niet zouden willen? Hieronder vertel ik je alles over begraven en begraven in de natuur.
Zoals bij alles houden we ook bij begraven zoveel mogelijk rekening met jouw/jullie wensen.

Wanneer moet je iemand begraven?
De zogenaamde ‘wet op de lijkbezorging’ zegt dat we iemand tussen minimaal 36 en maximaal 6 werkdagen na overlijden moeten uitvaren (begraven of cremeren). Bij bepaalde omstandigheden kan deze periode verkort of verlengd worden maar daarvoor hebben we danwel toestemming van officier van justitie danwel van de desbetreffende gemeente nodig. Handig te weten als er bijvoorbeeld familie in het buitenland woont.

Soorten begraafplaatsen
We kennen een kerkhof, een gemeentelijke en een bijzondere begraafplaatsen in Nederland. Nieuw is het fenomeen ‘natuurbegraafplaats’ daarover hieronder meer.Een kerkhof is, zoals het woord al zegt, gekoppeld aan een kerk en daarmee bepaalt deze ook alles rondom het begraven. Niet alleen de begraafdagen, en -tijden maar ook de protocollen en/of rituelen worden door de kerk bepaalt.
Algemene begraafplaatsen zijn gekoppeld aan de gemeente en dus verzorg deze ook het beheer en onderhoud en bepaalt zij ook de begraafdagen en tijden, meestal maandag tot en met zaterdag.

Bijzondere begraafplaatsen hebben een eigen beheers- en bestuursorganisatie, zo kennen we particuliere begraafplaatsen (in je eigen landgoed of park, als je dat zou hebben, mag je, na het aanvragen van de juiste vergunningen, dus een stuk ‘omdopen’ tot begraafplaats en daarmee creëer je dus een bijzondere begraafplaats in alle opzichten). Op bijzondere begraafplaatsen kan er soms op zon- en feestdagen worden begraven, het bestuur bepaalt zelf de voorwaarden. Een natuurbegraafplaats, waarvan we er inmiddels tientallen hebben in Nederland, behoort ook tot de bijzondere begraafplaatsen.

Natuurbegraafplaatsen
Ik noemde het hierboven er komen in Nederland steeds meer natuurbegraafplaatsen. Hier vind je een overzicht van alle natuurbegraafplaatsen in Nederland. Deze bijzondere begraafplaats faciliteert het natuurbegraven én heeft een natuurfunctie (het is een opengesteld wandelgebied). De gedachte achter natuurbegraven is om alles wat uit de natuur komt weer aan de natuur terug te geven. Kenmerkend is het gebruik vergankelijke materialen (denk aan kleding van de overledene en materiaal van de kist of mand). Er wordt vaak een boomschijf met naam en geboorte-overlijdensdatum gebruikt om het graf te duiden.

Wet en regelgeving.
Wat mag wel en wat mag niet?

Allereerst, je mag overal waar jij dat wilt begraven. Dus onafhankelijk van je geboorte- of woonplaats. Er gelden wel niet-wettelijke regels die door het kerkhof of de begraafplaats zelf opgesteld zijn. Die zijn vastgelegd in het zogenaamde begraafplaatsreglement. Je moet hierbij denken aan regels met betrekking tot afmetingen en soort graf en et onderhoud daarvan en de toegestane materialen. Het is goed dit regelement door te lezen als je de tijd hebt en daarna te kijken of de begraafplaats bij je past.

Grafbedekking | ‘De steen’
Een steen, of toch liever alleen planten en bloemen of alleen klaprozen voor oma? Voor de zogenaamde ‘grafbedekking’ bestaan per gemeente en per begraafplaats verschillende regels. Lees dit goed door, je hebt na het begraven een half jaar de tijd omdat het graf moet ‘inzakken’ maar het is vooraf goed te weten wat mag en kan.

Verschillende graven
Het lijkt een beetje op ons voormalige zorgstelsel, je hebt namelijk algemene en particuliere graven in Nederland (dit geldt niet op de natuurbegraafplaatsen).

In een algemeen graf huur je een plek voor meestal 10 jaar. Na die 10 jaar is er vaak geen verlenging mogelijk. Het biedt ruimte voor 2 of soms 3 personen die geen enkele relatie met elkaar hebben. Het eigendom ligt bij de gemeente.

Een particulier of eigen (familie)graf is zoals de naam al doet vermoeden, het is van jou. Je kunt (vaak) de plek zelf uitzoeken en je betaalt de zogenaamde grafrechten voor 20 jaar en verlenging daarop ik mogelijk. Je bepaalt dus als familie wie er in het graf komt te liggen.

Wat kost het?
Een particulier graf is duurder dan een algemeen, dat ligt voor de hand. Alles wat ik er verder over kan vertellen beperkt zich in het feit dat prijzen enorm verschillen per gemeente. Informeer vooraf goed wat er bij de te betalen rechten in zit (begraafkosten en onderhoud bijv.)

Vragen?
Hiermee eindigt mijn schrijfsel over begraven. Natuurlijk zijn er nog vragen of heb je een mooie aanvulling voor in de leeshoek laat het met dan weten dan neem ik het op, neem gerust contact met me op, bellen, mailen, of appen…of via het formulier hieronder.