Begraven anno nu, hoe gaat dat?

Stel je wilt zelf (ooit) begraven worden of degene voor wie jij het regelt wil dat, weet je dan hoe dat in zijn werk gaat? Goed om te weten is bijvoorbeeld dat iedere begraafplaats verschillende graven heeft en dus ook verschillende tarieven hanteert, dat je anno nu ook ‘in de natuur’ kunt begraven waardoor je je naasten niet meer ‘belast’ met de zorg voor het graf, en zo zijn er veel meer dingen te bedenken. Hieronder vertel ik je iets over begraven en begraven in de natuur.
 Zoals bij alles houden we ook bij begraven zoveel mogelijk rekening met jouw/jullie wensen en kan ik pas alle informatie met je delen als je weet wat je wilt 🙂

Wanneer ‘moet’ je iemand begraven?
De zogenaamde ‘wet op de lijkbezorging’ zegt dat we iemand tussen minimaal 36 uur en maximaal 6 werkdagen na overlijden moeten uitvaren (begraven of cremeren). Bij bepaalde omstandigheden kan deze periode verkort of verlengd worden maar daarvoor hebben we danwel toestemming van officier van justitie danwel van de desbetreffende gemeente nodig. Handig te weten als er bijvoorbeeld familie in het buitenland woont en dus meer tijd nodig is tussen de dag van overlijden en de dag van de uitvaart.

Soorten begraafplaatsen

We kennen een kerkhof, een gemeentelijke en een bijzondere begraafplaatsen in Nederland. Nieuw is het fenomeen ‘natuurbegraafplaats’ daarover hieronder meer. Een kerkhof is, zoals het woord al zegt, gekoppeld aan een kerk en daarmee bepaalt deze ook alles rondom het begraven. Niet alleen de tarieven, begraafdagen, en -tijden maar ook de protocollen en/of rituelen worden (deels) door de kerk bepaalt. Algemene begraafplaatsen zijn gekoppeld aan de gemeente en dus verzorgt deze naast tarieven, begraafdagen en tijden ook vaak ( in overleg met de familie ) het beheer en onderhoud.

Bijzondere begraafplaatsen hebben een eigen beheers- en bestuursorganisatie, zo kennen we – naast de officiële natuurbegraafplaatsen waarvan er nu enkele tientallen bestaan in Nederland –  bijvoorbeeld particuliere begraafplaatsen. Die kun je zelf creëren nadat je op/in je eigen landgoed of park – als je dat al zou hebben – een stuk ‘omdoopt’  tot begraafplaats nadat daar de nodige vergunningen door de gemeente voor zijn afgegeven natuurlijk. Op bijzondere begraafplaatsen kan er soms op zon- en feestdagen worden begraven, het bestuur  – en dus niet de kerk of gemeente – bepaalt immers zelf de voorwaarden.

Natuurbegraafplaatsen

Ik noemde het hierboven al even, er komen in Nederland steeds meer natuurbegraafplaatsen. Hier vind je een overzicht van alle natuurbegraafplaatsen in Nederland. Deze bijzondere begraafplaats faciliteert het natuurbegraven én heeft een natuurfunctie (het is een opengesteld wandelgebied). De gedachte achter natuurbegraven is om alles wat uit de natuur komt weer aan de natuur terug te geven. Kenmerkend is het gebruik vergankelijke materialen, denk hierbij aan kleding van de overledene en materiaal van de kist of mand. Er kan vaak een boomschijf met naam en geboorte-overlijdensdatum gebruikt worden als ‘grafmarkering’ zoals dat heet. Je mag geen andere markeringen aanbrengen omdat alles uiteindelijk weer één moet kunnen worden met de natuur. In Twente kennen we nu het zogenaamde Wienerveeld  als natuurbegraafplaats in Bentelo en over niet al te lange tijd zal ook de in de media al vaker genoemde natuurbegraafplaats op het Landgoed Christinalust in Twekkelo operationeel worden.

Wet en regelgeving. Wat mag wel en wat mag niet?

Allereerst, je mag overal op de wereld waar jij dat wilt begraven. Dus onafhankelijk van je geboorte- of woonplaats. Er gelden wel niet-wettelijke regels die door het kerkhof of de begraafplaats of het bestuur van een bijzondere begraafplaats zelf opgesteld zijn. Die zijn vastgelegd in het zogenaamde begraafplaatsreglement. Je moet hierbij denken aan regels met betrekking tot afmetingen, het soort graf, het onderhoud daarvan en de toegestane materialen. Het is goed dit regelement door te lezen als je de tijd hebt en daarna te kijken of de begraafplaats bij je past.

Grafbedekking | ‘De steen’
Een steen, of toch liever alleen planten en bloemen of alleen klaprozen voor oma? Voor de zogenaamde ‘grafbedekking’ bestaan per gemeente en per begraafplaats verschillende regels. Lees dit goed door, je hebt na het begraven een half jaar de tijd omdat het graf moet ‘inzakken’ maar het is vooraf goed te weten wat mag en kan. 

Verschillende graven
Het lijkt een beetje op ons voormalige zorgstelsel, je hebt namelijk algemene en particuliere graven in Nederland (dit geldt niet op de natuurbegraafplaatsen daar is de keuze vaak gekoppeld aan enkele- of dubbele graven en/of de plek op de begraafplaats die je kiest).

In een algemeen graf ‘huur’ je een plek voor meestal 10 jaar. Na die 10 jaar is er vaak geen verlenging mogelijk. Het biedt ruimte voor 2 of soms 3 personen die geen enkele relatie met elkaar hebben. Het eigendom ligt bij de gemeente.

Een particulier of eigen (familie)graf is zoals de naam al doet vermoeden, het is van jou. Je kunt – vaak – de plek zelf uitzoeken en je betaalt de zogenaamde grafrechten voor 20 jaar en verlenging daarop is mogelijk. Je bepaalt dus als familie wie er in het graf komt te liggen en hoe lang er ‘grafrust’ is.

Wat kost het?
Een particulier graf is duurder dan een algemeen, dat ligt voor de hand. Alles wat ik er verder over kan vertellen beperkt zich in het feit dat prijzen enorm verschillen per gemeente. Informeer vooraf goed wat er bij de te betalen rechten in zit (begraafkosten en onderhoud bijv.) Ik kan dat voor je doen mocht je dat willen.

Vragen?
Hiermee eindigt mijn schrijfsel over begraven. Natuurlijk zijn er nog vragen of heb je een mooie aanvulling voor in de leeshoek laat het met dan weten dan neem ik het op, neem gerust contact met me op, bellen, mailen, of appen…of via het formulier hieronder.