BEGRAVEN IN DE NATUUR

Natuurbegraven is iets wat ik heel erg omarm, niet alleen omdat het midden in de natuur en dus vaak op de mooiste plekken van Nederland plaatsvindt, maar vooral omdat het zo dichtbij het ‘natuurlijk proces’; van doodgaan staat. Het is wat het is, pretentieloos, ego-loos, ashes-to-ashes….

Ik mocht onlangs een mijnheer begeleiden die zijn manier van doodgaan, het moment van doodgaan en ook vooral de manier van begraven worden allemaal zelf wilde plannen en organiseren. We maakten – samen met zijn partner – een mooi en liefdevol plan waarin hij aangaf begraven te willen worden in een wade liggend op een wilgentakken baar. Hij wilde zich niet laten ‘kisten’.

Op een mooie zomerdag brachten we hem in een kleurrijke auto naar een prachtige door hen zelf uitgezochte plek op een natuurbegraafplaats naar hun keuze, Schapenmeer in Vorden. Zijn partner zal er naar haar overlijden naast begraven worden. Ik maakte foto’s van deze ‘mooie dag’ en mocht deze van haar delen in de vorm van onderstaand filmpje.