Van het leven naar de dood... Hoe doe je dat?

Je hebt net te horen gekregen dat jij of een geliefde van jou gaat overlijden, wat nu? Ik ben ook een zogenaamde ‘rouwdoula’, een soort omgekeerde kraamhulp. Ik help in die eerste verwarrende en totaal onthutste periode weer wat helderheid, rust en structuur terug te vinden. Ik zal jullie stap voor stap door alle fasen begeleiden die voor iedereen weer anders zullen zijn en voelen. Is niet erg, iedereen verwerkt een zo’n groot verdriet anders. Ik ben er zodra jullie willen dat ik er ben tot aan het eind. Ik help jullie goed afscheid te nemen van het leven én van elkaar. Als voormalig rouw- en verlies therapeut heb ik ervoor gekozen om mijn werkgebied te verleggen. In plaats van bij een vastgelopen rouwproces de draadjes uit elkaar te halen help ik waar ik kan om dat te voorkomen. Natuurlijk ben ik er ook als tot slot de uitvaart georganiseerd moet worden.

Rouwdoula in Twente

Afscheid nemen van het leven of van iemand waarvan je houdt is ingrijpend. Heel ingrijpend. Jouw wereld staat op z’n kop en zal nooit meer hetzelfde worden, dat is een ding wat zeker is. En de rest van de wereld lijkt gewoon door te draaien. Hoe vind je weer balans, rust, acceptatie? Het rouwproces dat volgt is voor iedereen anders. Als er nog tijd is om afscheid te nemen begint naar mijn mening het ‘rouwen ‘al en niet pas na overlijden is mijn ervaring. Maar hoe doe je dat, afscheid nemen?

Wat is een rouwdoula?

(spreek uit als rouwdoela)
Een ander woord voor rouwdoula zou ‘zorgcoach bij afscheid’ kunnen zijn. Ik omschrijf het altijd vrij concreet: “iemand die mensen begeleid om goed afscheid te nemen van het leven en van elkaar. Iemand die alle processen, emotioneel, relationeel maar ook praktisch begeleidt en er is op moeilijke, eenzame momenten en weet te handelen daar waar nodig”. 
Dat is waar rouwdoula voor mij voor staat.

Waarom schakel je een rouwdoula in?
Waarom? Omdat de periode tussen horen dat je ongeneeslijk ziek bent en het overlijden vaak zó vol vragen, verdriet en verwarring is. Omdat je wel wat zorg, geruststelling en troost kunt gebruiken nu de wereld op zijn kop staat. Niet alleen als er veel tijd is is het goed om te bellen. Ook als je nog maar twee dagen hebt om afscheid te nemen of iemand  ineens overleden is heb je toch meer begeleiding en zorg nodig dan iemand die de praktische kant van een uitvaart regelt? Het maakt écht verschil…

Hoe doe je dat?

Afscheid nemen van het leven of afscheid nemen van iemand die gaat overlijden? Hoe deel je je emoties, hoe verdeel je je aandacht tussen jezelf en die ander? Hoe accepteer je de hulp van àl die mensen die willen helpen maar eigenlijk niets kunnen doen volgend jou? Hoe lang werk je door, hoe vertellen we het de kinderen, onze ouders en collega’s als die er zijn. Hoe verhoud je je tot elkaar als je ineens verandert in ‘de patiënt’ en ‘de mantelzorger’? Is er thuiszorg, wat is palliatieve zorg en wat kan de huisarts voor je betekenen? Kortom het normale leven is ineens weg en hoe de weg zich voor je uit zal rollen kan niemand écht vertellen. Al die vragen, klein of groot, kun je neerleggen bij een rouwdoula. Zij herkent snel welke vorm van ondersteuning je nodig hebt en zal handvatten geven die je nodig zijn.

Wanneer schakel je een rouwdoula in?
Daarop bestaat geen eenduidig antwoord. Ik denk dat iedereen op een ander moment behoefte aan ‘hulp’ heeft. Je voelt dit het beste zelf. Soms kun je twijfelen, dan is het goed om met je naasten te overleggen en samen te beslissen.  Soms is er paniek en wil je gelijk iemand spreken, dat kan ook. Als jij of jullie het niet weten bel me dan gewoon, dan wordt het vanzelf duidelijk.

Een rouwdoula inschakelen voor kinderen
Een rouwdoula is er natuurlijk ook voor de betrokken kinderen en jongeren. Voor hen is het ingrijpender dan dat ze laten zien of horen. Omdat de wereld zo verandert als er een ouder gaat overlijden ontstaat er ‘onveiligheid’ in huis. De stabiele basis staat immers onder schot en zal verdwijnen. Dat weten ze en voelen ze maar hebben vaak nog geen manier gevonden om te delen of te verwoorden wat dit met hen doet. Daarom zorg ik altijd dat ik ‘toevallig’ de kans krijg om met kinderen en jongeren in het gezin even apart te kunnen kletsen. Dat lucht op. Vreemde ogen maken dat soms makkelijker.

Online contact

Als je niet per se behoefte hebt aan persoonlijk contact of als je daar nog niet helemaal klaar voor bestaat en mail en app. Hoe fijn is het om even je zorg, je angst of je verdriet woorden te kunnen geven zonder gelijk een heel gesprek aan te moeten gaan? Je mag me hier digitaal voor benaderen als dat prettiger is.

Kosten
Mijn bedrijf heet niet voor niets Uitvaart&Zorg. Het is voor mij niet meer dan normaal je alle zorg te bieden waar jij behoefte aan hebt, daar hoort dus ook de voor- en nazorg bij. Mocht het gaan om maanden voor- of nazorg dan kom ik met een voorstel en dan komen we daar samen altijd uit.

Vragen?
Hiermee eindigt mijn schrijfsel over de zogenaamde rouwdoula. Natuurlijk zijn er nog vragen te bedenken die ik hierboven niet beantwoord, mocht je die hebben stel ze me dan, per telefoon, mail of app – 06 81 45 43 62. Via het contactformulier hieronder mag natuurlijk ook.