Een overlijden, wat nu?

Bij een overlijden voelt u misschien paniek of onrust. Gek genoeg is er na een overlijden geen haast. Neem tijd voordat u overgaat tot ‘handelen”. Indien u zover bent neemt u contact op met de (huis)arts. Hij of zij zal zo snel mogelijk komen en na het zogenaamde ‘schouwen’ een verklaring van overlijden bij u achterlaten.  Deze heb ik later nodig om aangifte van overlijden bij de gemeente te kunnen doen.

Neem na het bezoek van de arts rustig contact met mij op, ongeachte het tijdstip. Ik vind het belangrijk dat u snel antwoorden krijgt op de vragen die u wellicht hebt.

U kunt mij dag en nacht bereiken op het volgende nummer: 06 81 45 43 62.

In dat telefoontje overleggen we wat er als eerste gaat gebeuren en wanneer. Ik zorg eigenlijk altijd als eerste voor de overledene en ga u dus als eerste vragen of hij/zij thuis of in een uitvaartcentrum opgebaard zal worden. Daarna is er even wat rust en neem ik met u de verdere planning van de komende dagen door. Daar waar u het even niet meer weet help ik u verder, ik heb immers al vele uitvaarten begeleid!

Ik sta in deze periode dan ook 24 uur per dag voor u klaar. Het kan niet zo zijn dat u in deze moeilijke tijd, naast het verdriet, u ook nog zorgen zou moeten maken om zaken die ik voor u kan regelen.

Checklist na overlijden

  • Zoek, in dien aanwezig, de uitvaartpolis op (bellen hoeft nog niet, ik kan dit voor u afhandelen)
  • Zoek het identiteitsbewijs en/of het trouwboekje van de overledene op
  • Ga na of de overledene een wensenlijst heeft m.b.t. de uitvaart
  • Denk alvast na of de overledene thuis of elders opgebaard mag worden
  • Leg persoonlijke spullen klaar van de overledene voor de verzorging en opbaring. Denk bijvoorbeeld aan kleding, bril, kunstgebit, sieraden
  • Denk alvast na over een adressenlijst voor het versturen van de rouwkaarten, eventueel met foto van de overledene

BELANGRIJK:
U kunt de uitvaartverzekering bij de verzorging van de uitvaart door mij gewoon aanspreken om de kosten te dekken. U bent nooit verplicht om de uitvaart te laten verzorgen door uw uitvaartverzekeraar.
Praten over kosten vind ik heel normaal en denk graag mee vanuit uw budget indien de verzekering niet alle kosten zou dekken. Ik vind altijd een manier om binnen uw budget een persoonlijk afscheid te organiseren.